06-30-505-2502

Fedezd fel a Tudástárat

Önellenörzés: jó ha tudod.

Ismerd meg az ide vonatkozó szabályokat röviden és érthetően.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felszólíthatja az adózót önellenőrzés elvégzésére, ha a benyújtott bevallás és a NAV által rendelkezésre álló adatok összevetéséből eltérés derül ki, vagy ennek gyanúja merül fel. Ez a folyamat támogató eljárás keretében is megtörténhet.

  • Fontos megjegyezni, hogy az önellenőrzési felszólítás nem kötelező érvényű, tehát az adózó dönthet úgy, hogy nem tesz ennek eleget. Az önellenőrzés elmulasztása esetén nem jár mulasztási bírság.
  • A felhívás kézbesítésétől számított 30 napig a NAV nem indíthat ellenőrzést az adott adónemre és időszakra vonatkozóan.
  • Amennyiben a felszólítás a költségvetési támogatás kiutalásának határidején belül történik, az eljárás határideje szünetel az önellenőrzés beérkezéséig, de legfeljebb a felhívás közlésétől számított 30 napig.

Ez a folyamat biztosít lehetőséget az adózónak arra, hogy korrigálja esetleges hibáit a NAV által észlelt eltérések kapcsán, anélkül, hogy azonnal szankciókat kockáztatna.

Kérj Szakértői segítséget!

Ha további kérdéseid vannak a vállakozásodat érintő adózási vagy jogi kérdésekkel kapcsolatban, vagy segítségre van szükséged, ne habozz kapcsolatba lépni velünk. Szakértőink készen állnak, hogy támogassanak minden lépésben.