06-30-505-2502

Fedezd fel a Tudástárat

Sokba kerülhet a helytelenül kitöltött számla.

Ismerd meg az ide vonatkozó szabályokat röviden és érthetően.

A helytelen vagy elmaradt számlaadat-szolgáltatás akár számlánként 500 ezer forintos bírsággal is járhat, és a tapasztalatok alapján ez a bírság valóban kiszabásra kerül, ha az adózó nem orvosolja a problémát. A NAV minden érintett adózónak értesítést küld ilyen esetekben, ám előfordulhat, hogy a hibák csak egy későbbi ellenőrzés során derülnek ki – emiatt különösen fontos a számlaadat-szolgáltatási gyakorlat rendszeres felülvizsgálata, figyelmeztetnek a Deloitte adótechnológiai szakértői.

2024 májusában a NAV már értesítést küldött azoknak az adózóknak, akiknél több hibás vagy sikertelen adatjelentést tapasztalt. Az egyik kiemelt szempont a számlák egyedi sorszámának biztosítása, valamint a helyes számlaadatok jelentése a kötelező mezők hiánytalan kitöltésével. Amennyiben ezek a feltételek nem teljesülnek, az Online Számla rendszer elutasítja az adatküldést.

„Az elmaradt vagy hibás adatszolgáltatás jelentős kockázatot hordoz magában, amelynek nyomán akár számlánként 500 ezer forintos mulasztási bírságot is kiszabhatnak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a bírság ténylegesen alkalmazásra kerül, ha az adózó a NAV figyelmeztetése ellenére sem javítja az adatszolgáltatást” – emelte ki Fábián Dorottya, a Deloitte adóosztályának partnere.

Bizonyos speciális tranzakciók, mint például a DRS díj külön soron történő jelentése vagy a göngyöleget tartalmazó számlák megfelelő riportálása, különösen nagy kihívást jelenthetnek a számlakibocsátók számára. Az érintett vállalkozásoknak érdemes alaposan átvizsgálni az ilyen típusú hiányosságokat és javítani azokat, hogy elkerüljék a komolyabb szankciókat.

Sík Richárd, a Deloitte adóosztályának igazgatója szerint a hibás számlák nagy mennyisége miatt manuális javításra kevés lehetőség van, hiszen ez túl sok időt és erőforrást igényelne. Ezért technológiai megoldások bevezetése javasolt, például a számlák tömeges technikai érvénytelenítése és újraküldése.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy még azoknak a cégeknek is érdemes átvilágítaniuk adatszolgáltatási gyakorlatukat, akik nem kaptak értesítést a NAV-tól, hiszen egy esetleges ellenőrzés során további hibák is felmerülhetnek.

Kérj Szakértői segítséget!

Ha további kérdéseid vannak a vállakozásodat érintő adózási vagy jogi kérdésekkel kapcsolatban, vagy segítségre van szükséged, ne habozz kapcsolatba lépni velünk. Szakértőink készen állnak, hogy támogassanak minden lépésben.