06-30-505-2502

Fedezd fel a Tudástárat

K+F adókedvezmények

Ismerd meg az ide vonatkozó szabályokat röviden és érthetően.

Több mint fél éve bevezetésre került az új kutatás-fejlesztési (K+F) adókedvezmény, és az innovációban érdekelt vállalkozásoknak lassan el kell dönteniük, hogy az új vagy a régi adókedvezmény-csomagot választják az év végi adófizetésnél. Az összetett szabályozás és a különböző kedvezmények kombinációja miatt nem könnyű meghozni a döntést, így a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértői segítséget nyújtanak az eligazodáshoz.

Miért előnyös az új K+F adókedvezmény?

Az új adókedvezmény egyik legnagyobb újdonsága, hogy az elszámolható költségek 10%-át levonhatja az adózó a társasági adójából, amely akár a teljes társasági adókötelezettséget is lenullázhatja. Ez jelentős előny a korábbi kedvezményekhez képest, amelyeknél a kedvezmény mértéke korlátozott, például a fejlesztési adókedvezménynél maximum a társasági adó 80%-áig csökkenthető az adó. Továbbá, ha az adózó egy évben nem tudja igénybe venni a K+F kedvezményt (például mert veszteséges), azt a következő három évre átgörgetheti, vagy akár kérheti a vissza nem használt kedvezmény kifizetését.

Az új kedvezmény további előnye, hogy szélesebb körű elszámolható költségeket tesz lehetővé, mint a régi rendszer. Például a külső szolgáltatásokra, szabadalmi eljárásokra, illetve a személyi jellegű költségekre is kiterjed.

Miért választható mégis a régi kedvezmény?

Bár az új K+F kedvezmény vonzó lehet, több tényező is a régi rendszer mellett szólhat. Az egyik legfontosabb, hogy ha a vállalkozás az új kedvezményt választja, akkor nem vehet igénybe további kedvezményeket, például helyi iparűzési adó- vagy innovációs járulék-kedvezményt. Emellett a K+F adókedvezmény és más társasági adókedvezmények (például a fejlesztési adókedvezmény) kombinációja sem megengedett, így a kumuláció tilalma miatt az elszámolható költségeket nem lehet más kedvezményeknél figyelembe venni.

Hogyan döntsek?

Nincs egyértelmű recept arra, hogy melyik kedvezményt érdemes választani, ezért minden esetben a vállalkozás egyedi körülményei alapján kell mérlegelni. Például, ha egy cég jelentős kutatás-fejlesztési beruházást tervez, a fejlesztési adókedvezmény lehet előnyösebb, mert az elszámolható költségek 30-70%-át is visszatarthatja az adóból. Ugyanakkor, ha a vállalkozás veszteséges vagy még nem termel nyereséget, az új K+F kedvezmény biztosíthat jobb lehetőségeket, mivel annak egy részét készpénzben is vissza lehet igényelni.

Mindezek mellett, ha egy cég jelentős bevétellel rendelkezik, a helyi iparűzési adó és az innovációs járulék megtakarítás is döntő tényező lehet, ami inkább a régi kedvezmény felé billentheti a mérleg nyelvét.

A döntés tétje

A kedvezmények kiválasztása komoly pénzügyi számításokat igényel, különösen azért, mert az új adókedvezmény választása esetén öt évre elkötelezi magát a vállalkozás. A döntés meghozatala előtt ezért alapos tervezésre van szükség, figyelembe véve a következő évek várható pénzügyi eredményeit.

Kérj Szakértői segítséget!

Ha további kérdéseid vannak a vállakozásodat érintő adózási vagy jogi kérdésekkel kapcsolatban, vagy segítségre van szükséged, ne habozz kapcsolatba lépni velünk. Szakértőink készen állnak, hogy támogassanak minden lépésben.