06-30-505-2502

Fedezd fel a Tudástárat

Szocho kedvezmény

Ismerd meg az ide vonatkozó szabályokat röviden és érthetően.

A veszélyhelyzet idején változtak a szociális hozzájárulási adó (Szocho) kedvezményének szabályai, amelyek a munkaerőpiacra frissen belépők foglalkoztatására vonatkoznak. 2024. augusztus 1-jétől az új munkaviszony létesítésére vonatkozó kedvezményekre jogosult munkavállalónak az a magyar állampolgár vagy a Magyarországgal szomszédos, nem EGT-tagállam állampolgára minősül, aki a munkaviszony megkezdését megelőző 365 napból legfeljebb 92 napig volt biztosított munkaviszonya, egyéni vállalkozói vagy társas vállalkozói jogviszonya a Tbj. alapján.

Az új szabályozás szerint a munkaadó a munkaerőpiacra frissen belépő munkavállaló után a következő kedvezményekre jogosult:

  • Az első évben a bruttó munkabér, de legfeljebb a minimálbér 13%-a után érvényesíthető adókedvezmény.
  • A következő 6 hónapban a minimálbér alapján számított 13%-os adó fele után vehető igénybe a kedvezmény.

Fontos, hogy a kedvezmény érvényesíthető azon teljes hónapokra is, amelyekben a foglalkoztatás első éve vagy a tizennyolcadik hónapja véget ér.

A kedvezményt a kifizető akkor veheti igénybe, ha a szükséges feltételekről igazolást állít ki a NAV. Az igazolás kiállítása hivatalból történik a biztosítotti bejelentés (’T1041) benyújtása után, legkésőbb a foglalkoztatás kezdetét követő hónap 10. napjáig. Amennyiben nem történt biztosítotti bejelentés, a kifizető havi bevallásában kérheti az igazolás kiállítását, amelyet a NAV elektronikusan küld meg.

Ezek a változások megkönnyítik a munkaerőpiacra belépők foglalkoztatását, és egyúttal csökkenthetik a munkáltatók adóterheit is, különösen a munkaerőpiacra frissen érkező alkalmazottak esetén.

Kérj Szakértői segítséget!

Ha további kérdéseid vannak a vállakozásodat érintő adózási vagy jogi kérdésekkel kapcsolatban, vagy segítségre van szükséged, ne habozz kapcsolatba lépni velünk. Szakértőink készen állnak, hogy támogassanak minden lépésben.