06-30-505-2502

Fedezd fel a Tudástárat

Fizetési kérelem

A fizetési kérelem egy olyan korszerű átutalási lehetőség, amely lehetővé teszi, hogy díjmentesen utaljunk pénzt barátainknak, családtagjainknak vagy üzleti partnereinknek. A kérelem küldője azonnali átutalást kérhet tőlünk a banki mobilalkalmazáson vagy internetbankon keresztül, amelyet akár azonnal jóváhagyhatunk, és a címzett másodperceken belül megkapja az összeget.

A Fizetési Kérelem Előnyei

A fizetési kérelmek egyik legnagyobb előnye, hogy 2022. november 23-tól a Magyar Nemzeti Bank (MNB) döntése alapján ezekre az utalásokra nem vonatkozik a szokásos 0,3%-os tranzakciós illeték, amely egyébként legfeljebb 10 ezer forint lehetne átutalásonként. Ezáltal nemcsak kényelmesebbé, de költséghatékonyabbá is válik az átutalás, különösen a hagyományos banki utalásokkal szemben.

2024 áprilisától minden lakossági számlavezetéssel foglalkozó bank köteles fogadni a fizetési kérelmeket, bár küldésük jelenleg még nem minden pénzintézetnél elérhető. Az aktuális küldési és fogadási limitek a GIRO Zrt. honlapján találhatók.

Látványos Növekedés a Fizetési Kérelmek Számában

Az MNB adatai szerint 2024 első negyedévében több mint 136 ezer fizetési kérelem alapján történt azonnali tranzakció, összesen 5,8 milliárd forint értékben. Ez jelentős ugrás a 2023-as adatokhoz képest, amikor ugyanezen időszakban mindössze 8 307 tranzakció történt 408 millió forint értékben. Az előző negyedévhez képest is közel háromszoros növekedés tapasztalható, hiszen 2023 utolsó negyedévében még csak 50 648 tranzakció valósult meg, 1,8 milliárd forint összértékben.

Miért Érdemes Használni a Fizetési Kérelmet?

A fizetési kérelem ideális választás közös költségek, például étkezések, utazások vagy táborok díjainak egyszerű és gyors rendezésére. Egyre többen ismerik fel a benne rejlő lehetőségeket, és ha a növekedési trendek folytatódnak, akkor 2025-re akár 1,5 milliárd forintnyi tranzakciós illetéket spórolhatnak meg a banki ügyfelek.

Ez a kényelmes és díjmentes szolgáltatás egyre népszerűbbé válik, és előrevetíti a pénzügyi tranzakciók új korszakát, ahol a gyorsaság és a költséghatékonyság egyaránt alapvető elvárás.

Kérj Szakértői segítséget!

Ha további kérdéseid vannak a vállakozásodat érintő adózási vagy jogi kérdésekkel kapcsolatban, vagy segítségre van szükséged, ne habozz kapcsolatba lépni velünk. Szakértőink készen állnak, hogy támogassanak minden lépésben.