06-30-505-2502

Fedezd fel a Tudástárat

Cél a Magyar KKV-k Megerősítése

A kormány felülvizsgálta és elfogadta a „Magyar mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítésének stratégiája 2019-2030” című dokumentumot, amely a következő évek vállalkozásfejlesztési célkitűzéseit határozza meg. A stratégia célja, hogy 2030-ra a magyar gazdaság fejlettsége elérje az uniós átlag 90%-át, biztosítva a KKV-k számára kiszámítható, versenyképes működési kereteket.

A Stratégia Öt Pillére

A felülvizsgált stratégia öt fő pillér köré csoportosítja a kihívásokat és a beavatkozási területeket, mindegyikhez külön célokat rendelve:

  1. Technológiaváltás, digitalizáció és zöld átállás – Cél a technológiai fejlesztések elősegítése, az ESG-elvek betartása, valamint a vállalatok nemzetköziesedésének támogatása.

  2. Vállalkozóbarát adózás és üzleti környezet – Az adózási adminisztráció csökkentése és a megfizethető energia biztosítása, amelyek kulcsfontosságú tényezők a vállalkozások stabil működéséhez.

  3. Megfelelő finanszírozási lehetőségek biztosítása – A KKV-k számára célzott pénzügyi támogatások elérhetővé tétele, valamint a pénzügyi tudatosság növelése.

  4. Innováció és kiemelt ágazatok fejlesztése – A gazdaság kitörési pontjainak azonosítása, különös tekintettel az innovációs képességek kiaknázására és az új technológiák bevezetésére.

  5. Vállalkozói kultúra és kompetenciák fejlesztése – A vállalkozói réteg erősítése, generációváltás támogatása, valamint speciális célcsoportok segítése.

A Gazdasági Növekedés és Versenyképesség Erősítése

A stratégia részeként a kormány célja, hogy a magyar KKV-k a globális termelési és beszállítói láncokban minél magasabb hozzáadott értékkel rendelkező szereplővé váljanak, és erősítsék exportképességüket. Ehhez elengedhetetlen a digitális technológiák integrációja, valamint az alkalmazottak digitális készségeinek fejlesztése, hogy a vállalkozások versenyképesek maradjanak a folyamatosan változó piaci környezetben.

A KKV-k Stratégiai Jelentősége

A KKV-k adják a magyar gazdaság gerincét, hiszen ezek a vállalkozások foglalkoztatják a munkavállalók kétharmadát. A kormány célja, hogy a KKV-k számára kiszámítható és támogató környezetet biztosítson, amely elősegíti a gazdasági növekedés fenntartását. A stratégia komplex megközelítése révén a KKV-k nemcsak a belső lehetőségeiket tudják jobban kihasználni, hanem a külső gazdasági körülményekhez is hatékonyabban tudnak alkalmazkodni.

A most elfogadott KKV-stratégia támogatja a magyar gazdaság felzárkózását az EU átlagához, és hozzájárul a vállalkozói szektor erősítéséhez a fenntarthatóság és a versenyképesség jegyében.

Kérj Szakértői segítséget!

Ha további kérdéseid vannak a vállakozásodat érintő adózási vagy jogi kérdésekkel kapcsolatban, vagy segítségre van szükséged, ne habozz kapcsolatba lépni velünk. Szakértőink készen állnak, hogy támogassanak minden lépésben.