06-30-505-2502

Fedezd fel a Tudástárat

Adólevonás Lízing esetén

A bérlők (lízingbevevők) számára a rájuk hárított áfa levonása fontos kérdés, különösen a személygépkocsik lízingje vagy bérlete esetén. Az áfatörvény (Áfa tv.) szabályozza, hogyan és milyen mértékben vonhatják le a lízingdíjra hárított áfát a gazdasági tevékenységük során használt járművek esetében.

Áfa Levonási Jog Személygépkocsi Lízingnél

Az Áfa tv. 124. § (1) bekezdés d) pontja alapvetően korlátozza az áfa levonását személygépkocsi beszerzése vagy zárt végű pénzügyi lízingje esetén. Azonban 2012. január 1-jétől kezdődően a nyílt végű pénzügyi lízing és a bérlet esetén a lízingdíjban hárított áfa levonható, amennyiben a jármű üzleti célú használatot szolgál.

Az adólevonási jog alapja az Áfa tv. 120. §: az adóalany abban a mértékben vonhatja le a bérleti vagy lízingdíjra eső áfát, amilyen mértékben az a gazdasági tevékenységéhez kötődik.

Az 50%-os Levonási Szabály 2019-től

  1. január 1-jétől az Áfa tv. 124. § (4) bekezdés b) pontja további lehetőséget biztosít: ha a gépjármű vegyes (magán- és üzleti célú) használatban van, akkor a bérbevételt terhelő áfa 50%-a levonható útnyilvántartás vezetése nélkül. Ez egyszerűsíti az adminisztrációt, mivel az adóalany mentesül az üzleti és magáncélú használat tételes igazolása alól. Az 50%-os áfa-levonás feltétele azonban, hogy igazolt legyen, hogy a jármű részben gazdasági tevékenységet szolgál.

Útnyilvántartás Vezetése és Levonási Jog

Amennyiben az adóalany több áfát szeretne levonni az 50%-nál, igazolnia kell az üzleti használat arányát, például útnyilvántartás vezetésével. Az útnyilvántartásban rögzíteni kell az utazás célját, az indulási és érkezési helyet, valamint az utazott kilométereket. Fontos, hogy az adóhatóság könnyen ellenőrizheti az útnyilvántartás hitelességét (pl. útdíj adatokkal, parkolási jegyekkel), és egyetlen hibás bejegyzés az egész útnyilvántartás érvénytelenségét vonhatja maga után.

Példa a Két Levonási Módszerre

  • Útnyilvántartás nélkül (50%-os szabály): Egy vállalkozás nyílt végű lízingbe vesz egy személygépkocsit, amelyet részben üzleti, részben magáncélra használnak. Az útnyilvántartás vezetése helyett a lízingdíjra felszámított áfa 50%-át levonhatja.

  • Útnyilvántartással: Ha a járművet szinte kizárólag üzleti célra használják, az adóalany vezethet útnyilvántartást, amely alapján magasabb arányban vonhatja le az áfát (például 90%-ban üzleti célú használat esetén az áfa 90%-a vonható le).

Vegyes Használat és Arányosítás

Az adóalany, aki adóköteles és adómentes tevékenységet is végez, csak az adóköteles tevékenység arányában vonhatja le az áfát. Ilyenkor először meg kell határozni az üzleti és magáncélú használat arányát (pl. útnyilvántartással vagy az 50%-os szabály alkalmazásával), majd az így kapott áfát arányosítani kell az adóköteles és nem adóköteles tevékenység arányában.

Kezdő Bérleti Díj és Maradványérték Áfa Levonása

Az autó lízingelésekor gyakran a lízingszerződés kezdetén jelentős önrészt vagy első bérleti díjat kell fizetni. Ezek az összegek a teljes futamidőre vonatkoznak, és kérdéses lehet, hogyan vonható le az áfa. Bár néhány szakértő javasolja az összeg időbeli elhatárolását, jogi alapja ennek nincs. Az adólevonási jogot az adott szolgáltatási időszak alapján kell gyakorolni, és az adóalany nem tolhatja át a levonást a következő évre, kivéve önellenőrzéssel.

Összefoglaló

A lízingbevevők számára több lehetőség áll rendelkezésre a bérleti díjra hárított áfa levonására:

  1. 50%-os áfa levonási lehetőség útnyilvántartás nélkül, egyszerűsített adminisztrációval.
  2. Teljes áfa levonás útnyilvántartás vezetésével, ha a jármű túlnyomórészt üzleti célra szolgál.
  3. Arányosítás szükséges adóköteles és nem adóköteles tevékenység esetén.

Az adólevonási jog gyakorlása során figyelni kell az adminisztrációs követelményekre, és az esetleges hibák komoly következményekkel járhatnak, ha az adóhatóság ellenőrzést végez.

Kérj Szakértői segítséget!

Ha további kérdéseid vannak a vállakozásodat érintő adózási vagy jogi kérdésekkel kapcsolatban, vagy segítségre van szükséged, ne habozz kapcsolatba lépni velünk. Szakértőink készen állnak, hogy támogassanak minden lépésben.