06-30-505-2502

Fedezd fel a Tudástárat

Nyílt végű lízing: adózás

A nyílt végű pénzügyi lízing esetén gyakran felmerül a kérdés, hogy hogyan kezelendő adójogi szempontból, különös tekintettel az áfa-levonási jogra. Az áfatörvény szabályozása és a lízingügyletek egyedi jellemzői külön figyelmet igényelnek, hogy a lízingbevevők helyesen járjanak el az adólevonás terén. Jelen írásban összefoglaljuk a nyílt végű pénzügyi lízing áfabesorolásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

1. Termékértékesítés vagy Szolgáltatás?

A nyílt végű pénzügyi lízing speciális helyzetet teremt az áfabesorolás szempontjából, ugyanis az áfatörvény szerint az ügylet akkor minősül termékértékesítésnek, ha a tulajdonjog a futamidő végén a lízingbevevőre száll át. Ez abban az esetben valósul meg, ha a szerződés lejártakor a vételi opció gyakorlása gazdaságilag racionális döntés a lízingbevevő számára.

  • Termékértékesítésnek minősül a lízingügylet, ha a tulajdonjog átszállása biztosra vehető a futamidő végén.
  • Szolgáltatásnyújtásnak minősül, ha nincs biztos tulajdonszerzés, azaz a lízingbevevő szabadon dönthet, hogy a lízing végén megvásárolja-e az eszközt.

2. Adólevonási Jog és Áfa Kezelés

A legfontosabb különbség a nyílt végű és zárt végű lízing között az áfa levonási jog szempontjából jelenik meg. A nyílt végű lízingnél a lízingbevevő az áfa összegét részben vagy teljes egészében levonhatja, míg a zárt végű lízingnél nincs ilyen lehetőség, mert az tulajdonszerzésnek minősül.

  • Nyílt végű lízing: A lízingbevevő levonhatja a lízingdíjban szereplő áfát, amennyiben az eszközt adóköteles gazdasági tevékenységhez használja.
  • Zárt végű lízing: Az ügylet termékbeszerzésnek minősül, és az áfatörvény korlátozza az áfa levonását (pl. személygépkocsiknál).

3. Gazdasági Racionalitás a Futamidő Végén

A nyílt végű lízing egyik vonzó eleme, hogy a lízingbevevő nem köteleződik el a tulajdonszerzés mellett, így a futamidő végén választhatja a gépjármű visszaadását vagy a vételi opció gyakorlását. Ugyanakkor a gazdasági racionalitás kérdése már a szerződés megkötésekor felmerül, hiszen ha a futamidő végén egyértelműen racionális döntés lenne a tulajdonszerzés, az ügylet termékértékesítésként lenne kezelendő az áfatörvény szerint.

Ez a szempont nehézségeket okozhat hosszabb futamidejű lízingügyleteknél, hiszen a gazdasági helyzet, a gépjárműpiac vagy akár a jogszabályi környezet is változhat a futamidő alatt. Emiatt nehéz előre meghatározni, hogy a lízingbevevő gazdaságilag milyen döntést hoz majd a futamidő végén.

4. Áfa Fizetési Kötelezettség

Amennyiben az ügylet termékértékesítésnek minősül, a teljes áfa-fizetési kötelezettség már a futamidő elején keletkezik, ami jelentős pénzügyi teher lehet. Ha viszont szolgáltatásnyújtásként kezeljük az ügyletet (nyílt végű lízing), az áfát csak a lízingdíjak után kell fizetni, ami hosszabb időre elosztja a fizetendő áfát.

5. Adóhatósági Ellenőrzés

Az adóhatóság egy utólagos ellenőrzés során könnyebben átláthatja a lízing futamidejének végén kialakult helyzetet, ami visszamenőleg is problémákat okozhat a lízingbevevő számára. Az adóhatóság például megvizsgálhatja, hogy a vételi opció gyakorlása valójában gazdaságilag racionális döntés volt-e, ami megváltoztathatja az ügylet áfabesorolását.

6. Kockázatok a Nyílt Végű Lízingnél

A nyílt végű lízing rugalmassága miatt a lízingbevevők sok esetben vonzónak találják ezt az opciót, különösen azok, akik nem akarnak a futamidő végén feltétlenül tulajdonjogot szerezni. Ugyanakkor ez a rugalmasság adózási kockázatokat is hordozhat, hiszen ha a tulajdonszerzés valószínűvé válik, a lízing már a futamidő elején termékértékesítésnek minősülhet, és ennek megfelelően kell kezelni az áfa kérdéseit.

7. Összefoglalás

A nyílt végű pénzügyi lízing adózási kezelése az alábbiakra épül:

  • Adólevonási jog: A lízingbevevő jogosult levonni a lízingdíjra hárított áfát, amennyiben a járművet üzleti célokra használja.
  • Szolgáltatás vagy termékértékesítés: Ha a tulajdonszerzés valószínű a futamidő végén, az ügyletet termékértékesítésként kell kezelni, ami már a futamidő elején teljes adófizetési kötelezettséget eredményez.
  • Rugalmas döntés a futamidő végén: A lízingbevevő dönthet a tulajdonszerzésről, de ezt a döntést már a szerződés megkötésekor figyelembe kell venni az áfabesorolás szempontjából.

A nyílt végű lízing tehát rugalmas megoldás lehet, de az adózási szempontok és a gazdasági racionalitás kérdései miatt a lízingbevevőknek figyelniük kell a megfelelő adózási kezelési módra.

Kérj Szakértői segítséget!

Ha további kérdéseid vannak a vállakozásodat érintő adózási vagy jogi kérdésekkel kapcsolatban, vagy segítségre van szükséged, ne habozz kapcsolatba lépni velünk. Szakértőink készen állnak, hogy támogassanak minden lépésben.