06-30-505-2502

Fedezd fel a Tudástárat

Közösségen belüli termékbeszerzés kérdése

A közösségen belüli termékbeszerzés esetén az áfa fizetési és levonási kötelezettség eltérő időpontokban keletkezhet, különösen akkor, ha a számla a teljesítést követően érkezik meg, mint a jelen esetben.

1. Fizetendő áfa megállapítása (teljesítés napja alapján)

A közösségen belüli termékbeszerzésnél az áfatörvény előírásai szerint a fizetendő adó megállapításának időpontja a teljesítés napja, vagy legkésőbb a teljesítést követő hónap 15. napja. Ezért a fizetendő adót a februári áfabevallásbankell szerepeltetni, mivel a teljesítés 2024. január 21-én történt, és legkésőbb február 15-ig kell az adót bevallani.

2. Levonási jog keletkezése (számla megléte alapján)

Az áfatörvény 119. § (1) bekezdése szerint a levonási jog akkor gyakorolható, amikor a levonási jog tárgyi feltétele (például a számla) rendelkezésre áll. Mivel a számla csak 2024. április 17-én érkezett meg, a levonási jogot csak az áprilisi bevallásban lehet gyakorolni. Az áprilisi áfabevallást május 20-ig kell benyújtani, tehát a levonható áfát az áprilisi bevallásban kell szerepeltetni.

3. Esetleges eltérés a fizetendő és levonható adó között

A fizetendő áfát és a levonható áfát nem szükséges mindig ugyanabban az időszakban bevallani, ha a levonási jog gyakorlásának feltételei később teljesülnek (például ha a számla késve érkezik). Ebben az esetben tehát a fizetendő áfát a februári bevallásban kell bevallani, a levonható áfát pedig az áprilisi bevallásban, amikor a számla megérkezik és a levonási jog feltételei teljesülnek.

Válasz a kérdésre:

  • c) helyes válasz: A fizetendő áfa a februári áfabevallásban szerepel, míg a levonható áfa az áprilisi bevallásban, mivel a számla április 17-én állt rendelkezésre.

Kérj Szakértői segítséget!

Ha további kérdéseid vannak a vállakozásodat érintő adózási vagy jogi kérdésekkel kapcsolatban, vagy segítségre van szükséged, ne habozz kapcsolatba lépni velünk. Szakértőink készen állnak, hogy támogassanak minden lépésben.