06-30-505-2502

Fedezd fel a Tudástárat

Célja, hogy ösztönözze a vállalkozásokat az energiatakarékos fejlesztésekre.

Ez az adókedvezmény támogatja az energiafogyasztás csökkentését célzó beruházásokat, mint például az épületek hőszigetelése, megújuló energiaforrások telepítése vagy korszerű fűtési rendszerek bevezetése.

Az energiahatékonysági adókedvezmény feltételei

Az energiahatékonysági beruházások és felújítások adókedvezményének igénybevétele bizonyos feltételek teljesítését igényli:

  1. Jogosultság és beruházási típus:

    • Az adókedvezmény csak olyan beruházásokra vonatkozik, amelyek megfelelnek az energiahatékonyságot szolgáló fejlesztések kritériumainak. Ilyenek például a fűtéskorszerűsítés, az energiatakarékos világítás bevezetése, a szigetelés javítása, illetve a megújuló energiaforrások – mint a napelemek, napkollektorok vagy geotermikus rendszerek – telepítése.
    • A fejlesztésnek legalább 30%-os energiamegtakarítást kell elérnie a meglévő állapothoz képest, amit szakértői jelentés vagy energiatanúsítvány is igazolhat.
  2. Nyilvántartásba vétel:

    • A beruházást, illetve felújítást a jogszabály által előírt módon kell nyilvántartásba venni, és be kell jelenteni az illetékes hatóságoknál. Ez lehet az adóhatóság, vagy különféle energiahatékonysági ügynökségek, amelyek az energiamegtakarítást igazolhatják.
  3. Teljesítési igazolás:

    • Az adókedvezmény igénybevételéhez szükséges a beruházás sikeres befejezésének igazolása. Ezt egy független szakértő állítja ki, és igazolja, hogy a fejlesztés megfelel a jogszabályokban meghatározott energiahatékonysági követelményeknek.

Az adókedvezmény mértéke és igénybevételének szabályai

Az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások és felújítások után igényelhető adókedvezmény a fejlesztés költségeinek bizonyos százalékával egyenlő, amit az adóalap csökkentésére lehet felhasználni:

  1. Adókedvezmény mértéke:

    • Az energiahatékonysági beruházások adókedvezménye általában a beruházási költség 30-70%-a között mozoghat. Az összeg függ az elért energiamegtakarítás mértékétől és a beruházás összértékétől, illetve, hogy a fejlesztés megújuló energiaforrásokra vagy energiatakarékos technológiákra vonatkozik-e.
  2. Igénybevételi időszak:

    • Az adókedvezményt az energiahatékonysági beruházás megkezdésének évétől kezdve öt éven belül lehet igénybe venni. Ez idő alatt a teljes jogosultsági összeg kihasználható, de évenkénti részletekben is érvényesíthető.
  3. Átvitel lehetősége:

    • Ha a vállalkozásnak az adott évben nincs elegendő nyeresége az adókedvezmény kihasználására, akkor a fennmaradó összeget átviheti a következő évekre.

Szankciók és következmények nem megfelelő felhasználás esetén

Amennyiben az adóhatóság megállapítja, hogy a beruházás nem felelt meg az energiahatékonysági kritériumoknak, vagy a bejelentési kötelezettség nem teljesült, a kedvezményt vissza kell fizetni, kiegészítve a késedelmi kamatokkal. Továbbá bírság is kiszabható, különösen, ha a szabálytalanságot szándékosan követték el.

Előnyök és hosszú távú hatások

Az energiahatékonysági adókedvezmény segítségével a vállalkozások csökkenthetik működési költségeiket azáltal, hogy kevesebb energiát használnak fel. Ez nemcsak költségmegtakarítást jelent, hanem hozzájárul a környezetvédelemhez is, mivel a csökkentett energiafogyasztás révén a károsanyag-kibocsátás is mérséklődik. Ezen felül az energiahatékony megoldások növelik a vállalatok versenyképességét és fenntarthatóságát.

    Kérj Szakértői segítséget!

    Ha további kérdéseid vannak a vállakozásodat érintő adózási vagy jogi kérdésekkel kapcsolatban, vagy segítségre van szükséged, ne habozz kapcsolatba lépni velünk. Szakértőink készen állnak, hogy támogassanak minden lépésben.