06-30-505-2502

Fedezd fel a Tudástárat

A fizetendő adó a társasági adó rendszerében a megállapított adóalap és a vonatkozó adómérték alapján kerül kiszámításra.

Az adózás során figyelembe kell venni a jogszabályban meghatározott kedvezményeket, levonásokat és az egyéb tényezőket, amelyek befolyásolhatják az adó végső összegét.

1. Az adó alapja és az adómérték

A fizetendő adó kiszámításának alapja a vállalkozás által a pénzügyi év során elért adóalap, amelyet a törvényben meghatározott adómértékkel kell megszorozni:

  • Alap adómérték: A magyar társasági adó mértéke jelenleg 9%, amely az Európai Unióban az egyik legalacsonyabb adókulcs. Ezt az adókulcsot kell alkalmazni a kiszámított adóalapra.
  • Adóalap korrekciója: A társasági adóalap megállapításakor bizonyos kiadások és bevételek hozzáadásával vagy levonásával kell korrigálni az adózás előtti eredményt, amely így az adóalap lesz.

2. Levonások és adókedvezmények

A fizetendő adó összegét csökkentheti a törvényben engedélyezett különféle adókedvezmények és levonások:

  • Fejlesztési adókedvezmények: Ha a vállalkozás bizonyos fejlesztéseket valósít meg, akkor ezek után adókedvezményt vehet igénybe, amely csökkenti az adóalapot vagy közvetlenül a fizetendő adót.
  • Energiahatékonysági kedvezmény: Az energiahatékonysági beruházások is jogosultak adókedvezményre, amely az energiahatékonyság növelését célzó beruházások révén csökkenti a fizetendő adót.
  • K+F kedvezmények: A kutatás-fejlesztési tevékenységek támogathatóságára vonatkozó kedvezmények további adócsökkentést eredményezhetnek.

3. Adóelőleg és éves adóelszámolás

A vállalkozások a fizetendő adót rendszerint előlegek formájában teljesítik, majd az év végén végleges elszámolást készítenek:

  • Adóelőlegek: A társaságok negyedéves vagy havi rendszerességgel kötelesek adóelőleget fizetni az adóév során, amely az előző évi adókötelezettségek alapján kerül kiszámításra.
  • Éves adóbevallás és elszámolás: Az adóév végén a vállalkozásoknak össze kell állítaniuk a végleges adóbevallást, amely során az előlegek és a tényleges fizetendő adó közötti különbséget rendezik. Amennyiben az előlegek összege meghaladja a végleges adót, az adóhatóság visszatérítést nyújt, ha pedig kevesebb, akkor a különbözetet pótlólag be kell fizetni.

4. Késedelmi kamat és szankciók

Amennyiben a vállalkozás nem fizeti be időben az esedékes adóelőlegeket vagy az éves adóbevallás alapján megállapított adót, késedelmi kamatra és bírságokra számíthat:

  • Késedelmi kamat: Az adóhatóság késedelmi kamatot számol fel minden olyan esedékes adóösszeg után, amelyet a határidőn túl fizetnek be.
  • Mulasztási bírság: Ha a vállalkozás nem teljesíti az adóbevallási vagy -fizetési kötelezettségeit, az adóhatóság bírságot szabhat ki, amely az elmaradt összegtől függően jelentős lehet.

5. Speciális esetek és adómentességek

Bizonyos esetekben a társaságok adómentességet vagy egyéb kedvezményeket is élvezhetnek:

  • Non-profit szervezetek: Egyes non-profit szervezetek mentesülhetnek a társasági adó fizetése alól, amennyiben megfelelnek a jogszabályban meghatározott feltételeknek.
  • Visszatartott osztalékok: Bizonyos beruházások, fejlesztési célú felhasználások vagy adómentességi kedvezmények révén a társaságok mentesülhetnek az osztalékadó fizetése alól.

A fizetendő társasági adó összegének helyes megállapítása és időben történő teljesítése érdekében a vállalkozásoknak gondosan kell vezetniük könyvelésüket és nyilvántartásaikat, valamint figyelemmel kell lenniük a törvényi előírásokra és határidőkre, hogy elkerüljék a késedelmeket és szankciókat.

    Kérj Szakértői segítséget!

    Ha további kérdéseid vannak a vállakozásodat érintő adózási vagy jogi kérdésekkel kapcsolatban, vagy segítségre van szükséged, ne habozz kapcsolatba lépni velünk. Szakértőink készen állnak, hogy támogassanak minden lépésben.