06-30-505-2502

Fedezd fel a Tudástárat

Kötelező Ügyfélkapu+-ra váltani, a KAÜ azonosításhoz?

  1. január 16-tól a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) rendszerében már nem lesz elérhető a hagyományos jelszavas belépési mód, helyette kötelezővé válik az Ügyfélkapu+ emelt szintű kétfaktoros azonosítása, vagy a DÁP mobilalkalmazással történő belépés. Ez a változás különösen érinti a könyvelőirodákat és egyéb szervezeteket, ahol mindennapos a KAÜ rendszerének használata.

Az Ügyfélkapu+ bevezetésével a felhasználóknak emelt szintű azonosításra van szükségük, ami megnöveli a biztonságot, ugyanakkor új követelményeket is támaszt az eszközök és a belépési módszerek tekintetében. Az Ügyfélkapu+ azonosításhoz hitelesítő alkalmazás telepítésére lesz szükség, amelyet egy okostelefonon vagy más, a KAÜ által elfogadott eszközön lehet majd használni. Ez a megoldás több tényezős azonosítást biztosít, melyet a hagyományos jelszó használata nem nyújtott.

A könyvelőirodai gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a jövőben nemcsak az ügyfélkapus bejelentkezés módja változik, hanem az ÁNYK csoportos beküldési funkció használata is eltérhet. Az új azonosítási rendszer kiemelten fontos szerepet kap az eseteknél, amikor meghatalmazottak járnak el az ügyfelek nevében. A könyvelőknek fel kell készülniük arra, hogy az új azonosítási módszerek figyelembevételével kezeljék a belépéseket, és biztosítsák, hogy az ügyfelek adatai biztonságosak maradjanak.

Emiatt elengedhetetlen, hogy a könyvelőirodák időben átálljanak az Ügyfélkapu+ rendszerére és megismerkedjenek a DÁP mobilalkalmazás lehetőségeivel, hogy biztosítsák a zökkenőmentes munkavégzést az új szabályozás bevezetését követően.

    Kérj Szakértői segítséget!

    Ha további kérdéseid vannak a vállakozásodat érintő adózási vagy jogi kérdésekkel kapcsolatban, vagy segítségre van szükséged, ne habozz kapcsolatba lépni velünk. Szakértőink készen állnak, hogy támogassanak minden lépésben.