06-30-505-2502

Fedezd fel a Tudástárat

A fejlesztési tartalék létrehozása jelentős adóelőnyökkel járhat az egyéni vállalkozóknak.

Az egyéni vállalkozói adóalap e tartalékkal való csökkentése révén a bevétel és a költségek különbségéből adódó nyereség lecsökken, így a vállalkozónak kevesebb adót kell fizetnie. Azáltal, hogy a vállalkozói adóalap minimalizálható, a 9%-os vállalkozói jövedelemadó is elkerülhető.

Az egyéni vállalkozók számára előnyösebb lehet a fejlesztési tartalék képzése, mint más adókedvezmények igénybevétele. Például a fejlesztési tartalékkal vásárolt tárgyi eszközökre nincs négyéves megtartási kötelezettség, azok lehetnek használtak, és nem érintik a de minimis keretet sem.

Szankciók, ha a fejlesztési tartalékot nem cél szerint használják fel

A fejlesztési tartalék összege csak akkor kerülhet kivezetésre, ha azt az adózó a létrehozás évét követő három adóév során kizárólag üzleti célú tárgyi eszközök megszerzésére vagy előállítására használja fel. Ha ez nem teljesül, az egyéni vállalkozónak a kivezetett tartalékot adóköteles jövedelemként kell bevallania, és késedelmi pótlékkal növelten megfizetnie a tartalék után keletkezett adókat.

Példák a fejlesztési tartalék kezelésére

Példa 1
Egy egyéni vállalkozó 2022-ben képzett fejlesztési tartalékot, de 2023-tól átalányadózásra váltott. Az átalányadózás alatt is felhasználhatja a korábban képzett tartalékot, de ha az eredeti cél szerint nem használja fel a tartalékot az elkövetkező három évben, a korábban csökkentett adóalap után adóznia kell.

Példa 2
Egy másik vállalkozó az adóév során különböző tárgyi eszközöket szerzett be, melyek értéke 150–190 ezer forint között volt. Ezek az eszközök elszámolhatók a fejlesztési tartalék terhére, amennyiben a vásárlás a vállalkozás érdekében történt.

Példa 3
Egy egyéni vállalkozó 2021-ben és 2022-ben képzett fejlesztési tartalékot, melyből ingatlant és egy gépjárművet vásárolt. A tevékenység megszüntetése után az ingatlan értékesítése a vállalkozói bevétel részévé válhat, míg a gépjármű, amennyiben nem kizárólag üzleti célra használták, nem tekinthető a fejlesztési tartalék felhasználási céljának megfelelő eszköznek.

A fejlesztési tartalék tehát egy fontos eszköz az egyéni vállalkozók kezében, amely lehetőséget biztosít a vállalkozás pénzügyi terheinek csökkentésére, azonban a tartalékot kizárólag az előírt célokra használhatják fel, különben adó- és egyéb szankciók léphetnek életbe.

    Kérj Szakértői segítséget!

    Ha további kérdéseid vannak a vállakozásodat érintő adózási vagy jogi kérdésekkel kapcsolatban, vagy segítségre van szükséged, ne habozz kapcsolatba lépni velünk. Szakértőink készen állnak, hogy támogassanak minden lépésben.