06-30-505-2502

Fedezd fel a Tudástárat

Lássuk részletesebben, hogy pontosan kik tartoznak a társasági adó hatálya alá!

A társasági adó alanyai azok a jogi személyiséggel rendelkező vállalkozások és gazdasági szereplők, akik a törvény értelmében kötelesek társasági adót fizetni. Az alanyok köre kiterjed a Magyarországon bejegyzett és működő társaságokra, de bizonyos esetekben a külföldi vállalkozások is társasági adókötelezettek lehetnek. 

Társasági adó alanyai

Az 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. törvény) meghatározza a társasági adó alanyait, akiknek a tevékenysége és bevétele a társasági adó hatálya alá tartozik. Ezek az alanyok a következők:

  1. Belföldi jogi személyek és jogi személyiség nélküli társaságok: Ide tartoznak a korlátolt felelősségű társaságok (Kft.), részvénytársaságok (Rt.), betéti társaságok (Bt.) és közkereseti társaságok (Kkt.). Ezen felül a társasági adót fizető alanyok közé tartoznak a jogi személyiséggel rendelkező nonprofit szervezetek is, amennyiben gazdasági tevékenységet folytatnak.

  2. Külföldi személyek: A törvény értelmében külföldi székhelyű vállalkozások is társasági adó alanyai lehetnek, amennyiben Magyarországon állandó telephelyet működtetnek, illetve belföldi jövedelmük keletkezik. Ebben az esetben a társasági adót csak a Magyarországon keletkezett jövedelem után kell megfizetniük.

  3. Állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok: Az állami vagy önkormányzati tulajdonú vállalatok is társasági adó alanyai, ha gazdasági tevékenységet folytatnak. Bár ezek a társaságok közvetlen állami vagy önkormányzati kontroll alatt állnak, az adózási kötelezettségeik azonosak a magántulajdonban lévő társaságokéval.

  4. Vállalkozási tevékenységet végző alapítványok és egyesületek: Ha egy alapítvány vagy egyesület rendszeres bevételt termel gazdasági tevékenysége révén, akkor ezeket a jövedelmeket társasági adó terheli. Az adókötelezettség kiterjed a gazdasági tevékenységek nyereségére, amelyeket például bérbeadás, szolgáltatásnyújtás vagy áruk értékesítése során realizálnak.

  5. Magánszemély által végzett gazdasági tevékenység szervezeti formában: Amennyiben magánszemélyek csoportos gazdasági tevékenységet folytatnak egy szervezeti formán keresztül, például csoportos társas vállalkozásként, szintén a társasági adó hatálya alá tartozhatnak.

Társasági adómentesség és különleges szabályok

Vannak olyan szervezetek és esetek, amelyek mentesülnek a társasági adó alól. Ilyenek például az állami, önkormányzati költségvetési szervek, az egyházi jogi személyek, és bizonyos esetekben a kizárólag közérdekű célokat szolgáló nonprofit szervezetek. A törvény számos kedvezményt is biztosít, amelyek közé tartozik például a K+F (kutatás-fejlesztés) tevékenységek adókedvezménye, vagy a hátrányos helyzetű térségekben történő beruházásokra nyújtott adókedvezmények.

Társasági adó alanyi köre és adózási kötelezettség

A társasági adó alanyainak éves adóbevallást kell készíteniük, amelyben részletezik az adóköteles jövedelmeiket és az igénybe vett kedvezményeket. Az adóalap meghatározásakor a Tao. törvény rendelkezései szerint kell eljárni, figyelembe véve az adóalap-növelő és -csökkentő tételeket.

A társasági adó alanyi köre tehát széleskörű, és a törvény részletesen szabályozza, hogy mely gazdasági szereplők kötelesek társasági adót fizetni. Az alanyi kör pontos megértése fontos a gazdasági szereplők számára, mivel lehetővé teszi számukra a jogszabályok szerinti adózást, illetve az adókedvezmények igénybevételét.

    Kérj Szakértői segítséget!

    Ha további kérdéseid vannak a vállakozásodat érintő adózási vagy jogi kérdésekkel kapcsolatban, vagy segítségre van szükséged, ne habozz kapcsolatba lépni velünk. Szakértőink készen állnak, hogy támogassanak minden lépésben.