06-30-505-2502

Fedezd fel a Tudástárat

Minden ami a társasági adó megállapítását befolyásolja.

A társasági adóalap megállapítása az adókötelezettség egyik legfontosabb lépése, amely során a vállalkozás jövedelme alapján kiszámítják az adóalapot, amelyre a társasági adót kivetik. Az adóalap meghatározása magában foglalja a bevételek, a költségek, valamint a különféle adóalap-növelő és -csökkentő tételek figyelembevételét, amelyek pontos számításával a vállalkozás megállapíthatja a fizetendő társasági adó összegét.

1. A társasági adóalap kiinduló pontja: az adózás előtti eredmény

Az adóalap kiszámításának első lépése az adózás előtti eredmény meghatározása. Ez az a nyereség, amely a vállalkozás összes bevételének és költségének különbsége, azaz az üzleti tevékenység eredménye. Az adózás előtti eredményt az üzleti évről szóló számviteli nyilvántartásokból lehet megállapítani, és ez képezi a további adóalap-korrekciók alapját.

2. Adóalap-növelő tételek

Az adóalap-növelő tételek azok az elemek, amelyekkel az adózás előtti eredményt növelni kell, mielőtt megállapítanánk a végleges adóalapot. Néhány tipikus növelő tétel:

  • Nem elismert költségek: Bizonyos ráfordítások nem csökkenthetik az adóalapot, például a reprezentációs költségek meghatározott része, valamint a bírságok és büntetések.
  • Értékvesztés és céltartalékok: Az üzleti eredmény csökkentésére létrehozott céltartalékok, valamint az értékvesztés összegei nem minden esetben képezhetnek költségként elismert tételt.
  • Kölcsönök kamatai kapcsolt vállalkozások között: Amennyiben a vállalkozás a kapcsolt vállalkozásaitól származó kölcsönök után fizet kamatot, az adott kamat összege növelheti az adóalapot, ha az meghalad egy meghatározott mértéket.

3. Adóalap-csökkentő tételek

Az adóalap-csökkentő tételek azok az elemek, amelyekkel az adózás előtti eredmény csökkenthető. Néhány gyakori csökkentő tétel:

  • Értékcsökkenési leírások: A tárgyi eszközök, immateriális javak értékcsökkenési leírása a törvény által meghatározott mértékben csökkentheti az adóalapot.
  • Kutatás-fejlesztési tevékenységek (K+F): A K+F tevékenységek költségei adóalap-csökkentésre jogosítanak, amennyiben a vállalkozás teljesíti a vonatkozó jogszabályi feltételeket.
  • Fejlesztési tartalék: A fejlesztési tartalék képzése is adóalap-csökkentő tétel lehet, amelynek keretében a vállalkozások bizonyos összeget különíthetnek el jövőbeni beruházásokra anélkül, hogy az növelné az adóalapot.

4. Kedvezmények és mentességek

A társasági adóalap kiszámításakor figyelembe vehetők bizonyos kedvezmények és mentességek, amelyek az adóalap további csökkentését teszik lehetővé. Ilyenek például:

  • Beruházási kedvezmények: A hátrányos helyzetű régiókban végrehajtott beruházások, vagy egyes kiemelt iparágakhoz kapcsolódó beruházások adókedvezményre jogosíthatnak.
  • Adókedvezmény energiahatékonysági célokra: Az energiahatékonyság javítását célzó beruházások után járó adókedvezmények szintén csökkenthetik a fizetendő társasági adó mértékét.

5. Speciális esetek: külföldi jövedelmek

Amennyiben a vállalkozás külföldön is realizál bevételt, és az adott országban megfizette a helyi társasági adót, akkor egyes esetekben a magyarországi társasági adóalapból levonható a külföldön fizetett adó, ha a két ország között érvényben lévő kettős adóztatás elkerülésére vonatkozó egyezmény ezt lehetővé teszi.

A társasági adóalap megállapítása összetett folyamat, amely figyelmet igényel, mivel a hibás adóalap-számítás szankciókat, mulasztási bírságot vonhat maga után. Az adóalap pontos megállapítása érdekében célszerű az adótanácsadók vagy könyvelők bevonása, különösen bonyolultabb üzleti struktúrák és külföldi tevékenységek esetében.

    Kérj Szakértői segítséget!

    Ha további kérdéseid vannak a vállakozásodat érintő adózási vagy jogi kérdésekkel kapcsolatban, vagy segítségre van szükséged, ne habozz kapcsolatba lépni velünk. Szakértőink készen állnak, hogy támogassanak minden lépésben.