06-30-505-2502

Fedezd fel a Tudástárat

Íme a leggyakoribb csökkentő jogcímek.

A társasági adóalap megállapítása során többféle csökkentő jogcím is érvényesíthető, amelyek lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy törvényes keretek között mérsékeljék a fizetendő adójukat. Ezek a csökkentő tételek különböző gazdasági tevékenységekre vagy egyedi esetekre vonatkoznak, és az adózók számára előnyös helyzetet teremthetnek.

1. Értékcsökkenési leírások

A tárgyi eszközök, immateriális javak, mint például a gépek, berendezések és szellemi tulajdonok értékcsökkenését le lehet írni az adóalapból. Az értékcsökkenési leírás mértékét a törvény szabályozza, és bizonyos eszköztípusok esetében gyorsított leírás is alkalmazható.

2. Kutatás-fejlesztési (K+F) költségek

A kutatási és fejlesztési tevékenységek költségei adóalap-csökkentésre jogosítanak, amennyiben megfelelnek a vonatkozó jogszabályi feltételeknek. Ezzel ösztönzik a vállalkozásokat arra, hogy új technológiákat fejlesszenek ki, amelyek elősegítik a gazdasági növekedést.

3. Fejlesztési tartalék

A fejlesztési tartalék lehetőséget nyújt a vállalkozásoknak arra, hogy a jövőbeli beruházásokra elkülönített összeget adómentesen halmozzák fel. A fejlesztési tartalék képzésével a vállalkozás csökkentheti adóalapját az elkülönített összeggel, feltéve, hogy a tartalékot a meghatározott időn belül ténylegesen felhasználják beruházásra.

4. Beruházási kedvezmények

A beruházások, különösen a hátrányos helyzetű térségekben végzett beruházások, kedvezményes adózást élvezhetnek. Az erre vonatkozó jogszabályi feltételek teljesítése esetén az ilyen beruházások költségei is levonhatók az adóalapból, ami közvetett támogatást jelent az új munkahelyek teremtésére és a gazdasági fejlesztésre.

5. Energiahatékonysági célokra nyújtott kedvezmények

Az energiahatékonyságot javító beruházások, mint például a megújuló energiaforrások használata vagy az épületek energiahatékonyságát növelő fejlesztések, szintén adóalap-csökkentő tételként érvényesíthetők. Ezzel a kedvezménnyel a vállalkozások nemcsak az adóterheiket csökkenthetik, hanem hozzájárulhatnak a fenntarthatósági célok eléréséhez is.

6. Társadalmi felelősségvállalási költségek (CSR)

Bizonyos esetekben a társadalmi felelősségvállalásra fordított költségek, például oktatási támogatások vagy környezetvédelmi programok finanszírozása, csökkenthetik a vállalkozás adóalapját. Ezeknek a költségeknek az elismerése függ a jogszabályokban meghatározott keretfeltételektől.

7. Munkavállalói juttatások és oktatás

A munkavállalóknak nyújtott képzési és továbbképzési programok költségei, valamint a munkavállalói juttatások, mint például a cafeteria-elemek, szintén adóalap-csökkentő tételek lehetnek. Ez ösztönzi a cégeket arra, hogy befektessenek alkalmazottaik szakmai fejlődésébe.

8. Adómentes tartalékok felhasználása

Egyes tartalékok, amelyeket korábban adómentesen képeztek, csökkenthetik az adóalapot, amennyiben a felhasználás megfelel az adójogszabályok előírásainak. Ez lehetőséget ad a vállalkozásoknak, hogy optimalizálják a pénzügyi tartalékok kezelését.

Ezek a csökkentő jogcímek lehetővé teszik, hogy a vállalkozások optimalizálják az adóterheiket, és forrásokat szabadítsanak fel az új beruházásokra, fejlesztésekre. A csökkentési lehetőségek kihasználása azonban pontos nyilvántartást és szakértelmet igényel, hogy a vállalkozás megfeleljen a jogszabályi előírásoknak.

 

    Kérj Szakértői segítséget!

    Ha további kérdéseid vannak a vállakozásodat érintő adózási vagy jogi kérdésekkel kapcsolatban, vagy segítségre van szükséged, ne habozz kapcsolatba lépni velünk. Szakértőink készen állnak, hogy támogassanak minden lépésben.