06-30-505-2502

Fedezd fel a Tudástárat

Célja, hogy a cégek a későbbi nyereségüket a korábbi veszteségeikkel csökkenthessék, ezáltal kisebb adóalap jön létre, és így kevesebb társasági adót kell fizetniük.

A veszteségelhatárolás lehetőséget biztosít a vállalkozások számára, hogy a gazdálkodásuk során keletkezett veszteségeket a későbbi évek nyereségével szembeállítsák, így csökkentve az adott időszak adóalapját. Ez az adózási mechanizmus a vállalatok számára stabilabb pénzügyi tervezést tesz lehetővé, és segíthet az adóterhek mérséklésében.

Veszteségelhatárolás lényege

A társasági adótörvény értelmében, ha egy vállalkozás adott adóévben veszteséget termel, akkor a keletkezett veszteség később is felhasználható, azaz elhatárolható. 

A veszteségelhatárolás időtartama és szabályai

  1. Felhasználható időszak:
    • Az elhatárolt veszteségeket a keletkezésük adóévében, illetve a következő években lehet felhasználni. A veszteség elhatárolására vonatkozó rendelkezések változhatnak, ezért az adott időszakra érvényes jogszabályokat mindig figyelembe kell venni.
    • Az elhatárolt veszteségek legfeljebb öt adóéven keresztül használhatók fel, tehát ha egy vállalkozás például 2023-ban veszteséget termelt, akkor ezt a veszteséget legfeljebb 2028-ig számolhatja el.
  2. A felhasználás korlátozása:
    • Az adózó dönthet úgy, hogy egy adott évben nem számolja el a teljes veszteséget, hanem azt részben vagy egészben tovább viszi a következő évekre.
    • Amennyiben az adózó nem használja fel az elhatárolt veszteséget a megadott időtartamon belül, az elveszik, és a későbbiekben már nem vonható le az adóalapból.
  3. Korlátozások bizonyos ügyleteknél:
    • Ha egy vállalkozás tulajdonosváltáson megy keresztül, amelynek során a cég tulajdonosi szerkezete jelentős mértékben változik, előfordulhat, hogy a veszteségelhatárolási lehetőség korlátozás alá kerül. Ez azért van, hogy megakadályozzák a veszteséges vállalatok adózási célú felvásárlását.
  4. Az elhatárolt veszteség nyilvántartása:
    • A veszteséget az adóhatóság felé be kell jelenteni, és azt pontos nyilvántartásban kell vezetni. Az elhatárolt veszteség felhasználását az éves társasági adóbevallásban kell szerepeltetni.

Példa a veszteségelhatárolásra

Tegyük fel, hogy egy vállalkozás 2023-ban 5 millió forintos veszteséget termel. A következő években a vállalkozás nyereséget termel:

  • 2024-ben 2 millió forint,
  • 2025-ben pedig 3 millió forint.

A vállalat az elhatárolt veszteséget felhasználhatja a 2024. és 2025. adóév nyereségével szemben:

  • 2024-ben a teljes nyereséget fedezi a veszteség, így nincs adóalap.
  • 2025-ben szintén nincs adóalap, mivel a fennmaradó 3 millió forintos veszteséget is felhasználja.

Szankciók és következmények

Ha az adóhatóság megállapítja, hogy az adózó nem jogosult a veszteségelhatárolásra, vagy hibásan jelentette be az elhatárolt veszteséget, akkor bírságot szabhat ki. Továbbá, ha az adóalany nem tartja be a veszteségelhatárolás szabályait, az adóhatóság korrigálhatja az adóalapot, és az adóhátralék után késedelmi pótlékot is felszámíthat.

A veszteségelhatárolás lehetőséget ad a vállalkozásoknak arra, hogy az évek során egyenletesebb adózási környezetben működjenek, és stabilabbá tegyék a pénzügyi tervezést.

    Kérj Szakértői segítséget!

    Ha további kérdéseid vannak a vállakozásodat érintő adózási vagy jogi kérdésekkel kapcsolatban, vagy segítségre van szükséged, ne habozz kapcsolatba lépni velünk. Szakértőink készen állnak, hogy támogassanak minden lépésben.