06-30-505-2502

Fedezd fel a Tudástárat

A társasági adó kiszámításához először az adóalapot kell meghatározni.

A társasági adó mértéke Magyarországon jelenleg 9%, amely az adóalapra vetítve kerül kiszámításra. Ez az adómérték az Európai Unióban a legalacsonyabbak közé tartozik, és célja, hogy versenyképesebbé tegye Magyarországot a befektetők számára, miközben egyszerűsíti a vállalkozások adóterheit.

A társasági adó mértékének kiszámítása

A társasági adó kiszámításához először az adóalapot kell meghatározni, amelyre a 9%-os adómértéket alkalmazzák. Az adóalap kiszámítása során figyelembe kell venni az adózás előtti eredményt, amelyet különféle adóalap-módosító tételekkel lehet növelni vagy csökkenteni, mint például a nem levonható költségek, elhatárolt veszteségek, vagy egyéb adóalap-kedvezmények.

Példa a társasági adó mértékének alkalmazására

Tegyük fel, hogy egy vállalkozás 2023-ban 100 millió forintos adózás előtti eredményt ért el. Az adóalap megállapítása után a levonható tételek figyelembevételével az adóalap 80 millió forint lesz. Az adó mértéke alapján:

  • 80 millió forint * 9% = 7,2 millió forint társasági adót kell fizetnie.

Társasági adókedvezmények

A magyar adórendszer többféle adókedvezményt biztosít a társasági adóra, amelyekkel a vállalkozások mérsékelhetik az adóterheiket:

  • Fejlesztési tartalék képzése: Az egyes tárgyi eszközök beruházására elkülönített tartalék adóalap-csökkentő hatással bírhat.
  • Kutatási és fejlesztési tevékenységek támogatása: A kutatás-fejlesztési tevékenység költségei az adóalap csökkentésére használhatók fel.
  • Energiahatékonysági beruházások támogatása: Energiahatékonyságot javító beruházások esetén a vállalkozások kedvezményeket vehetnek igénybe.

Nemzetközi összehasonlítás

A 9%-os magyar társasági adó mérték a nemzetközi színtéren kifejezetten kedvezőnek számít. Számos más országban a társasági adó mértéke jóval magasabb, így Magyarország versenyképes helyzetbe kerülhet az adópolitikája révén, különösen a külföldi befektetők szemében.

Kötelezettségek

A vállalkozásoknak a társasági adóelőleg fizetési kötelezettségük is van, amelyet negyedévente kell teljesíteniük. Az éves adóbevallásban végzik el az adóelőlegek és a tényleges adó különbözetének elszámolását. Ha az adóelőlegek kevesebbnek bizonyulnak a tényleges adókötelezettségnél, akkor a különbözetet pótlólagosan be kell fizetni.

Szankciók

Amennyiben a vállalkozás nem teljesíti a társasági adó bevallási vagy befizetési kötelezettségét időben, az adóhatóság bírságot szabhat ki, illetve késedelmi pótlékot számíthat fel a hiányzó összeg után.

A 9%-os társasági adóval Magyarország célja a befektetések ösztönzése és a gazdasági növekedés elősegítése, miközben biztosítja az adórendszer egyszerűségét és átláthatóságát a vállalkozások számára.

    Kérj Szakértői segítséget!

    Ha további kérdéseid vannak a vállakozásodat érintő adózási vagy jogi kérdésekkel kapcsolatban, vagy segítségre van szükséged, ne habozz kapcsolatba lépni velünk. Szakértőink készen állnak, hogy támogassanak minden lépésben.