06-30-505-2502

Fedezd fel a Tudástárat

Új törvények és rendeletek a kriptoeszközök, pénzmosás, veszélyhelyzet meghosszabbítása és gazdasági kamarák kapcsán – 2024-es frissítések

2024-ben új szabályozások lépnek életbe, amelyek kiterjednek a kriptoeszközök piacára, a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás elleni fellépésre, a veszélyhelyzet meghosszabbítására, valamint a gazdasági kamarák tevékenységeire. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb változásokat.

1. Kriptoeszközök piacáról szóló törvény

Az Országgyűlés új törvényt alkotott a kriptoeszközök piacáról, amely 2024. június 30-ától lép életbe. A törvény szabályozza a kriptoeszközök kibocsátását, kereskedését, nyilvános ajánlattételét és a kriptoeszköz-szolgáltatások felügyeletét. Az MNB látja el a hatósági felügyeletet, amelyért a kriptoeszköz-szolgáltatóknak felügyeleti díjat kell fizetniük. A törvény nem vonatkozik olyan szolgáltatókra, akik kizárólag anyavállalataiknak vagy leányvállalataiknak nyújtanak kriptoeszköz-szolgáltatást.

  • {2024. évi VII. törvény}

2. Pénzmosás és terrorizmus finanszírozás megelőzése

A kriptoeszköz-szolgáltatók pénzügyi szolgáltatónak minősülnek, így rájuk is vonatkoznak a pénzmosás elleni törvények előírásai. Az új törvény 2024. április 25-től kiegészíti a szolgáltatók felelősségét, miszerint bizonyítaniuk kell, hogy megfelelő ügyfél-átvilágítást végeztek és betartották a pénzmosás elleni intézkedéseket.

  • {2017. évi LIII. törvényt módosító 2024. évi IX. törvény}

3. Veszélyhelyzet meghosszabbítása

A kormány 2024. november 19-ig meghosszabbította a veszélyhelyzetet, amely az Ukrajnában fennálló fegyveres konfliktusra hivatkozik. A rendeleti kormányzás folytatódik, és továbbra is számos átmeneti jogszabály van hatályban.

  • {2024. évi VIII. törvény és 86/2024. (IV.17.) Korm.rendelet}

4. Gazdálkodó szervezet fogalmának változása

A gazdálkodó szervezet fogalmát 2024. április 25-től módosították a gazdasági kamarákról szóló törvényben. Mostantól az minősül gazdálkodó szervezetnek, aki főtevékenységként nem az Agrárkamarához tartozó tevékenységet végez, így ezeknek a szervezeteknek kamarai hozzájárulást kell fizetniük.

  • {1999. évi CXXI. törvényt módosító 2024. évi IX. törvény}

5. Egészségügyi intézmények adósságrendezése

2024 áprilisában rendelet jelent meg az állami és önkormányzati egészségügyi szolgáltatók adósságrendezéséről. Az intézmények 2024. február 29-én fennálló tartozásait a NEAK rendezi a 2024. április 30-ig beküldött adatszolgáltatások alapján.

  • {83/2024. (IV.17.) Korm.rendelet}

6. Repülőtér létesítésének új szabályai

A 2024. május 1-jétől hatályos új rendelet részletesen szabályozza a repülőterek létesítését, fejlesztését és megszüntetését, valamint a leszállóhelyek létesítésére vonatkozó szabályokat.

  • {85/2024. (IV.17.) Korm.rendelet}

Ezek az új szabályozások átfogóan érintik a kriptoeszközök piacát, az egészségügyi szolgáltatásokat és a gazdasági kamarákat, valamint a veszélyhelyzeti rendelkezések folytatását.

    Kérj Szakértői segítséget!

    Ha további kérdéseid vannak a vállakozásodat érintő adózási vagy jogi kérdésekkel kapcsolatban, vagy segítségre van szükséged, ne habozz kapcsolatba lépni velünk. Szakértőink készen állnak, hogy támogassanak minden lépésben.